Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Kunstwerk "De Ziener" in de gevel van gemeentehuis Sleen

Van Raaltetrek naar de nieuwe wereld Amerika

Type:
Geschiedenis
Kern:
Sleen
Kenmerken:
Gebeurtenis
Periode:
19e eeuw

Rond de periode 1831 tot 1847 vond er een grote volksverhuizing plaats naar het beloofde land Amerika.
De emigranten uit onder andere Drenthe, de Achterhoek en het Duitse Westfalen waren voornamelijk Hervormden en Afgescheidenen of diegenen die aan geloofsvervolging van die tijd probeerden te ontkomen. Dominee Ds. Van Raalte was één van de grote leiders hierin.
Andere redenen voor onze landgenoten om naar het beloofde land te vertrekken waren de bevolkingstoename, looninflatie, belastingdruk en de nieuwe mogelijkheden met vrijheid en ruimte.
In Amerika vestigden de landverhuizers zich voornamelijk in de staten als Michigan, Wisconsin en Iowa. In de omgeving van Michigan ontstonden toen nieuwe woonplaatsen als Vriesland, Holland, Drente, Graafschap en Overisel.

Amerikaanse ambassadeur H.D. Baruch
Amerikaanse ambassadeur H.D. Baruch

Gedenksteen “De Ziener” in de gevel van het gemeentehuis Sleen

Ter herinnering aan de Van Raalte-trek waarbij vele inwoners en volgelingen in en rondom Sleen waren, is op de Landdag van Het Drents Genootschap in Sleen op 16 juni 1948 een gedenksteen onthuld door de Amerikaanse ambassadeur Herman (H.B.) Baruch aan de voorgevel van het oude gemeentehuis in Sleen.
Dit kunstwerk is vervaardigd door de kunstenaar Willem Valk en bestaat uit een gebeeldhouwd gezicht met de naam “De Ziener”.
Het is het gezicht van de uit Emlichheim afkomstige emigrant Evert Zagers die één van de volgelingen van Van Raalte was.
Onder het gezicht staat in de daaraan aangemaakt plaquette de volgende tekst:
“Voor vrijheid en brood, Drenthe in Michigan, ter herinnering aan de Drentse Michigan-pioniers van 1847, medebouwers aan een nieuwe wereld, een eeuw later geplaatst door het Drents Genootschap”.

zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=DGxtjClePzo