Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Vader en zoon Klaassens

Vader en zoon Klaassens

Type:
Geschiedenis
Kern:
Sleen
Kenmerken:
Gebeurtenis, Persoon
Periode:
Tweede Wereldoorlog 1940-1945

In de vroege morgen van 8 april kwamen Franse parachutisten bij de Hoofdweg van het kleine dorpje Schoonloo. Frederik Klaassens (57) die daar het lokale café uitbaatte, kwam met zijn zoon Jantinus (23) naar hen toe om met de Fransen te spreken. Ze boden hen een kop koffie aan en verborgen de parachutes. Een verbaasde Duitse soldaat passeerde op een fiets en werd meteen gevangen genomen. Daarna vertrokken de Franse para’s in noordelijke richting langs de weg naar een boerderij net buiten het dorp, een plaatsje “de Strubben” genaamd.

Hier kwam het tot een gevecht met de Duitsers waarbij er twee Duitsers sneuvelden. 
Deze gevechtsactie had meteen ernstige gevolgen. Binnen een uur kwam een sterke Duitse eenheid met speurhonden in Grolloo die zich in de richting van Schoonloo begaven om de Franse para’s te zoeken. Ze vonden niemand omdat ze maar oppervlakkig zochten in de bossen en wellicht waren ze ook wat angstig wat hen te wachten stond met een eventueel treffen met de Franse para’s.

Later op de dag passeerde een paard met wagen met twee lichamen van de gesneuvelde Duitsers door het dorp Schoonloo. Vader en zoon Klaassens werden door de Duitsers gesommeerd om op de wagen te klimmen waarbij zij vermoedden dat zij moesten helpen met het begraven van de gesneuvelde soldaten. Maar de Duitsers hadden kennelijk kwade bedoelingen. Op de avond werden vader en zoon Klaassens achter de molen van Schoonoord dood geschoten. Ze werden beschuldigd van hulp te hebben geboden aan de Franse paratroopers. Kennelijk zijn zij door iemand verraden.

Molen van Schoonoord
Molen van Schoonoord

bron: Mw. A. van Zanten-Hegeman en http://ww2talk.com/index.php?threads/operation-amherst-french-sas-in-hol…