Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
De Canadese soldaat Montgomery Cliff

Private Montgomery Cliff

Type:
Geschiedenis
Kern:
Coevorden
Kenmerken:
Persoon
Periode:
Tweede Wereldoorlog 1940-1945

Montgomery Cliff werd geboren op 14 maart 1922 in Fort William in Ontario. Zijn ouders waren Jessie Ann en Thomas Otto Cliff en had een jongere broer Harry. Montgomery en zijn familie behoorden tot de Presbyteriaanse Kerk. Hij had geen relatie en woonde nog altijd thuis. Na zijn diensttijd was Montgomery van plan om terug te keren naar de papierfabriek zoals zijn werkgever dat had beloofd. Hij ging werken als beginnend chemicus, een ambitie van hem. Montgomery bezocht drie jaar de Fort William Middelbare School en behaalde zijn Junior Matriculation en behoorde tot het Cadet Corps van de school. Zijn hobby’s waren honkbal, vissen, zwemmen, schaatsen, voetbal en hockey.

Na de middelbare school ging hij werken bij de Great Lake Papierfabriek als lab-assistent en tester en was hij lid van de Pulp en Sulfiet Unie.
Voordat hij in militaire dienst ging, bracht hij tien maanden door op een trainingskamp in Saint Johns, New Brunswick. Hij voltooide zijn basisopleiding en begon een studie als motor-monteur. Hij behoorde tot het District Depot, MD10, The Lake Superior Regiment (Motor). Hij begon zijn diensttijd op 14 juni 1941 en was toen 19 jaar waar hij zijn monteursopleiding voortzette en begon met een intense militaire training. Hij kwam op 3 september 1942 in Europa aan. Hij verbleef in het Verenigd Koninkrijk tot en met 28 juli 1944 waarna hij naar Frankrijk vertrok. In de loop der jaren ontving hij onderscheidingen als de Frans-Duitse Star, de Verdedigingsmedaille, The War Medal en de Canadian Volunteer Service Medal. Hij diende als Private en verdiende een dollar per dag en als hij op het slagveld was, kreeg hij 10 cent per dag extra.

Montgomery Cliff
Montgomery Cliff, gesneuveld in Coevorden tijdens de bevrijding op 5 april 1945


Private Montgomery Cliff sneuvelde op 5 april 1945 bij de bevrijding van Coevorden op 23 jarige leeftijd samen met Corporal Marvin Brampton. De pantserwagen waarin zij reden werd bij de Marechausseekazerne getroffen door een granaat die door Duitse soldaten was afgevuurd. Nadat hij samen met Mervin Brampton op de Algemene Begraafplaats in Coevorden werd begraven zijn zij vervolgens herbegraven op het ereveld in Holten op 9 juni 1949. Bij de Bentheimerbrug is een monument geplaatst ter nagedachtenis aan de beide Canadese militairen.

Bron: Canadese begraafplaats Holten

Grafsteen Montgomery Cliff Canadese militaire begraafplaats Holten
Grafsteen Montgomery Cliff Canadese militaire begraafplaats Holten