De in 1908 in Nieuwlande geboren Johannes Post was raadslid en wethouder in de gemeente Oosterhesselen voor de Anti Revolutionaire Partij ARP.
Hij was een man met een grote vrijheidszin en rechtvaardigheidsgevoel. Verder had hij een diep geworteld geloofsvertrouwen, gebaseerd op zijn gereformeerde geloofsovertuiging. Als gevolg van de door hem aangenomen houding tegenover de Duitsers zat hij al vrij snel in het verzet.
Acties in het verzet
Onderduikers verleende hij onderdak en werd leider van de eerste knokploeg. Hij was betrokken bij de diefstal van de bevolkingsregisters van gemeente Oosterhesselen om tewerkstelling van arbeidskrachten in Duitsland tegen te gaan en pleegde goed voorbereide overvallen op distributiekantoren om bonkaarten te bemachtigen voor onderduikers. Hij nam deel aan de bevrijding van illegale werkers uit de gevangenissen van de Sicherheitsdienst (SD) en werd leider van de knokploegen. Hij moest zelf ook onderduiken in juli 1943 nadat hijzelf was bevrijd door “zijn mensen” uit Duits gevangenschap.
Mislukte bevrijdingsactie en gefusilleerd
Bij een poging om in de nacht van 14 op 15 juli 1944 om een aantal illegale werkers te bevrijden uit de gevangenis op de Weteringschans in Amsterdam ging het goed mis. Door verraad ging deze actie mis en werd Johannes Post met een aantal medewerkers gevangen genomen en op 16 juli 1944 in de duinen van Bloemendaal gefusilleerd.
In Nieuwlande is een straat, in Nieuw-Zwinderen een brug en in Havelte is de militaire kazerne naar hem genoemd.
Bron: Oosterhesselen, Toen en Nu, G. Kuipers.