Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Luchtfoto bombardement op spoorbrug

Het bombardement op de spoorbrug op 22 februari 1945

Type:
Geschiedenis
Kern:
Coevorden
Kenmerken:
Gebeurtenis
Periode:
Tweede Wereldoorlog 1940-1945

Operatie Clarion 22 februari 1945

Met het oog op de aanstaande bevrijding

Om de bevrijding in Europa te bespoedigen was Operatie Clarion een speciale geconcentreerde inzet om in een tijdsbestek van 24 uur alle middelen van transport die de Duitsers ter beschikking stonden, te verlammen, of zodanig te beschadigen dat van een snelle reparatie geen sprake kon zijn. Het gevolg hiervan was dat de Duitse troepen niet meer, of zeer slecht bevoorraad konden worden. Bijna 9000 vliegtuigen, van vliegbases in Engeland, Frankrijk, Nederland, België en Italië voerden deze missies uit boven Duitsland. Er waren aanvallen op spoorwegdoelen, seinhuizen, rangeerterreinen, sluizen, bruggen en wegkruisingen en alle mogelijke middelen van vervoer op wegen, in garages en in depots.

Bommenwerpers van Second Tactical Air Force, onder andere B-25 Mitchells van 98, 180 en 320 squadrons van de 139e Wing, vlogen vanaf vliegbasis Melsbroek naar doelen in Nederland en in NW Duitsland. In Nederland werden aanvallen uitgevoerd op spoorwegdoelen in Meppel, Zwolle, bij Dedemsvaart, Coevorden en Apeldoorn, een kanaalsplitsing bij Gramsbergen en een brug over de IJssel.

Geen doden

In Coevorden werden omstreeks 13.10 uur door 12 bommenwerpers ongeveer 35 bommen geworpen, met inbegrip van enkele blindgangers op de spoorlijnen naar Duitsland en Zwolle. Ook de spoorbrug over het kanaal Coevorden-Almelo werd vernietigd. Bij deze luchtaanval vielen geen doden.

Bronnen: Gemeentearchief Coevorden en G.J. Zwanenburg, En nooit was het stil.

Foto via dhr. H. Hoiting uit Aalten.