Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Harm Koning

Harm Koning 1894-1945

Type:
Geschiedenis
Kern:
Coevorden
Kenmerken:
Persoon
Periode:
Tweede Wereldoorlog 1940-1945

Harm was geboren in Noordbroek en was werkzaam als procuratiehouder bij de NV Centrale Handels-Maatschappij Coevorden met de pakhuizen de Vlijt en het Arsenaal.

Harm Koning was lid van de Baptistengemeente in Stadskanaal en administrateur van de Unie van Baptistengemeenten in Nederland.
Harm leefde mee met de Hervormde Evangelisatie aan de Krimweg. Hierdoor werd hij ook medewerker aan de Hervormde zondagschool in Steenwijksmoer. Hij was voorzitter van de Nederlands Christelijke Geheelonthoudersbond afdeling Coevorden en lid van de Bijzonder Vrijwillige Landstorm (de vooroorlogse Nationale Reserve).

Harm sloot zich gedurende de oorlog aan bij de Coevorder knokploeg die op Klooster samenkwam om plannen te smeden en zich te oefenen in wapengebruik. Een poging om de spoorbrug over het Coevorden-Vechtkanaal op te blazen mislukte, maar een overval op een transport distributiebonnen had wel succes. Als gevolg van een arrestatie in Schoonebeek ontstond een golf van overvallen door Nederlandse SS-ers en landwachters en op 9 januari 1945 werd ook Harm Koning hier het slachtoffer van.

Via Hollandscheveld (de SS-ers) en Groningen (de Sicherheitsdienst) kwam hij terecht in het concentratiekamp Neuengamme. Begin mei werd dit kamp door de Duitsers ontruimd, waarna alle gevangenen overgebracht werden op drie koopvaardijschepen. Eén schip kreeg averij maar de beide overige voeren de Noordzee op waar ze op 3 mei 1945 als vijandelijke vaartuigen door Engelse jachtvliegtuigen tot zinken werden gebracht.
Zevenduizend gevangenen lieten hierbij het leven; onder hen was Harm Koning.

Bron: H.D.Minderhoud, historische straatnamen in Ossehaar.