Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Halifax bommenwerper

Halifax bommenwerper op 3 februari 1943 in Schoonoord

Type:
Geschiedenis
Kern:
Sleen
Kenmerken:
Gebeurtenis
Periode:
Tweede Wereldoorlog 1940-1945

25 Halifax-bommenwerpers van 408 en 419 Squadron van de Royal Canadian Air Force waren op 3 februari 1943 samen met 17 Wellingtons van 420, 425, en 426 Squadron voor een aanval naar Hamburg gevlogen. Volgens de rapporten was het doelwit door wolken bedekt, waardoor de missie werd belemmerd. Ook moesten vanwege ijsafzetting op de vleugels een aantal vliegtuigen de missie eerder afbreken en terugvliegen naar de thuisbasis Middleton St. George. De Halifax van piloot MacKenzie had al boven de Noordzee problemen met de Intercom en ook met ijsafzetting. In plaats van de vlucht af te breken en terug te keren naar de thuisbasis had hij besloten door te vliegen naar het doel om onderweg het probleem met de Intercom op te lossen.

Pilot Officer J.D. MacKenzie
Pilot Officer J.D. MacKenzie

Ze waren door de problemen achterop geraakt van de beschermende vliegtuigformatie en waren daardoor een makkelijke prooi voor de Duitse nachtjagers geworden. Ongeveer 25 minuten vanaf het doelgebied werden ze schuin van achteren en onderaf beschoten door een Duits gevechtsvliegtuig die het toestel met zijn kogels geheel doorzeefde. De piloot was op slag dood en drie bemanningsleden wisten op tijd uit het toestel te springen met hun parachutes, maar werden uiteindelijk krijgsgevangen genomen. Dit waren navigator W.N. Garnett, staartschutter A.H. Milton en bommenrichter E.R. Maquand. De Halifax DT-630 met code VR-T stortte brandend neer en brandde in zijn geheel uit. Naderhand werden de lichamen geborgen van:

  • Pilot Officer MacKenzie, J.D.(id. J/16924) Pilot Officer 419 Squadron 21 jaar;
  • Warrant Officer Hill, R.H. (id. R/79024) Warrant Officer Class II/Air Gunner 419 Squadron 23 jaar;
  • Warrant Officer Gonnett, L.A. (id. R/77325) Warrant Officer Class II/Air Gunner 419 Squadron 22 jaar;
  • Sergeant Duthie, W.P. (id. R/58766) Flight Engineer 419 Squadron 21 jaar.

De omgekomen bemanningsleden zijn begraven op de Algemene Begraafplaats te Sleen.

Bronnen

Gemeentearchief voormalig gemeente Sleen, Commonwealth War Graves Commission, 419 squadron RCAF en Ab. A. Jansen, gevleugeld verleden.

Graven van de vliegers op de algemene begraafplaats in Sleen
Graven van de vliegers op de algemene begraafplaats in Sleen