Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Wapen gemeente Dalen

Gemeentewapen en gemeentevlag

Type:
Geschiedenis
Kern:
Dalen
Kenmerken:
Gebeurtenis
Periode:
20e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog

Bij koninklijk besluit van 1932 kreeg Dalen een gemeentewapen. De beschrijving is:

  • in goud een adelaar van keel 
  • in sabel een schoorsteenhaal van goud.

Het schild is gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parelen. De adelaar in rood, links in het gedeeld schild, betekent dat het grondgebied van de gemeente Dalen (met dat van Schoonebeek) vroeger onderdeel was van het schoutambacht Coevorden. Het wapen van Schoonebeek heeft in zijn gedeeld schild links dezelfde adelaar. Zo laten de gemeenten Schoonebeek en Dalen zien dat ze één gemeente hebben gevormd. 
De vuurhaal of schoorsteenhaal rechts in het gedeeld schild komt uit het wapen van de familie Ten Holte. Van deze familie zijn verschillende leden burgemeester geweest. De vuurhaal herinnert aan de Saksische invloeden op het karakter van de dorpen op het Drentse platteland. De vuurhaal werd vroeger in veel Drentse boerderijen gebruikt.

Gemeentevlag

Op 28 augustus 1973 besloot de gemeenteraad van Dalen tot het invoeren van een gemeentevlag. De omschrijving van deze vlag is als volgt: “Zeven banen van geel, blauw, zwart, geel,blauw, geel, waarvan de hoogten zich verhouden als 5:1:1:1:1:1:5 met op 1/4e. van de lengte van de vlag een rode heraldische adelaar waarvan de hoogte 3/4e. van de vlag is.