Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Westerhof, Moulton en Westerhof

De neergestorte bommenwerper “Remember Us”

Type:
Geschiedenis
Kern:
Oosterhesselen
Kenmerken:
Gebeurtenis
Periode:
Tweede Wereldoorlog 1940-1945

“Remember Us”

Op 15 augustus 1944 vertrok een vloot van 932 Amerikaanse zware bommenwerpers en 443 ondersteunende gevechtsvliegtuigen, samen met nog eens 1000 RAF vliegtuigen, om bombardementen uit te voeren op 20 vliegvelden in Nederland, België en NW-Duitsland. Een Boeing B-17 Flying Fortress ‘Remember Us’ die Handorf als doel had werd boven Münster aangeschoten door Duits afweergeschut (Flak) en moest na het bombardement bij het verzamelpunt de formatie verlaten. Het toestel bleef nog onder controle, maar het had twee rokende motoren en verloor hoogte. Alle acht bemanningsleden sprongen er rond 13.00 uur uit. Het Vliegende Fort kwam even later brandend neer bij Gross Hesepe in Duitsland.

Boeing B-17 Flying Fortress
Boeing B-17 Flying Fortress

Eén van de boordschutters van dit toestel, de in 1923 te Junction City (Oregon) geboren James Moulton kwam door de wind met zijn parachute in de omgeving van de Klencke in een weiland op de hoek van de Mosterddijk en de Boksloot terecht. Hij werd gevonden door ‘goede’ mensen en in veiligheid gebracht waarbij Henk van der Velde een voorname rol bij zijn redding speelde. De overige bemanningsleden van de B-17 overleefden ook de crash, maar werden opgespoord door de Duitsers en als krijgsgevangene naar Duitsland weggevoerd.

James (Jim) Moulton werd ‘s nachts in de maanden daarna door het verzet via verschillende schuilplaatsen, samen met nog een ander bemanningslid van een neergeschoten B-24 Liberator, naar Engelsmansplaat gebracht, een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Daar zouden zij worden opgehaald door de Geallieerden. Deze gevaarlijke operatie mislukte en James werd naar Dokkum gebracht waar hij noodgedwongen op zijn onderduikadres de oorlog moest afwachten en het overleefde.

Bron: Carel van der Velde, Historische Vereniging Klenckerheugte,  Jan Westerhof, Marcel Zantingh.