Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Bemanning Mosquito

De in 1944 neergeschoten Mosquito bij Nieuwlande

Type:
Geschiedenis
Kern:
Oosterhesselen
Kenmerken:
Gebeurtenis, Persoon
Periode:
Tweede Wereldoorlog 1940-1945

Een De Havilland Mosquito NF XIX van 157 squadron van de Royal Air Force was s’ nachts op 29 september 1944 om 01.04 uur opgestegen van de vliegbasis Swannington, Norfolk voor een aanvalsvlucht als zogenaamde intruder op lage hoogte naar Münster, Achmer, Verden en Hesepe in Duitsland. Aan boord bevonden zich Flying Officers P.W. Fry, vlieger, en H. Smith, navigator. Die nacht is het hun 13e missie boven Duitsland.

Onderweg worden ze verrast door een Duitse nachtjager die hen om 03.00 na een kort luchtgevecht boven Zuid-Oost Drenthe neerschiet. Hun Mosquito met de registraties MM646 en RS-R (R for Roger) stort brandend neer aan de Veldweg bij Geesbrug en ontploft, waarbij de bemanning omkwam.

Officer Harry Smith
Officer Harry Smith

De verkoolde lichamen van de vliegers Peter William Fry (25) en Harry Smith (20) zijn op 2 oktober 1944 begraven op de Algemene Begraafplaats te Geesbrug. Hun identiteit kon pas later worden vastgesteld aan de hand van een gevonden fragment van een zilveren sigarettenkoker met de inscriptie P.W.F. met in de binnenzijde “From Margareth 13-12-40” en een herkenningsplaatje van Harry. 

Officer P. W. Fry
Officer P. W. Fry

Proces-verbaal

Proces verbaal neergeschoten Engels vliegtuig 1944
Proces verbaal van de neergeschoten Engels vliegtuig 29 september 1944

Biografie

Lees hier de biografie van Harry Smith en een uitgebreid verslag van de gebeurtenissen, geschreven door zijn jongere zus Pauline Shepherd:

Onthulling herinneringsbord 2021

Op 29 september 2021 hebben loco-burgemeester Jeroen Huizing samen met Verzetsmuseum de Duikelaar, Stichting Garnizoenstad Coevorden en Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe met leerlingen van omliggende scholen een monument onthuld bij de crashplaats van het neergestorte vliegtuig. Bekijk de video van ZO!34 over de onthulling van het herinneringsbord.

In museum de Duikelaar in Nieuwlande is een permanente expositie te zien over deze gebeurtenis.

Schaalmodel van Mosquito NF XIX
Identiek nagebouwd schaalmodel van de Mosquito NF XIX 157 squadron