Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
prinses van Zweeloo

De andere graven waarmee de prinses een afzonderlijke, geïsoleerde positie innam

Type:
Geschiedenis
Kern:
Zweeloo
Kenmerken:
Gebeurtenis, Persoon
Periode:
Van prehistorie tot de middeleeuwen, Na-oorlogse periode tot 1997

Kindergraven

Van de andere 5 graven zijn er drie kindergraven. Eén is met zekerheid een meisjesgraf zoals duidelijk bleek uit de vondst bij haar gedaan. De andere graven zijn een vrouwengraf en een graf van een onvolwassene. In één van de kindergraven en in het graf van deze onvolwassene werd tevens sporen van een houten kist aangetroffen. In het meisjesgraf werd een glaskristallen ketting aangetroffen bestaande uit 12 stuks kralen waarvan 1 barnsteen. De overigen zijn uit opaal-achtig glaskristal vervaardigt. Hiervan zijn 6 exemplaren van één kleur namelijk bruinrood. De rest was geel, wit, blauw en lichtgroen van kleur. De kralen hebben in hoofdzaak een schijfvormige of een afgevlakte kogelachtige vorm. Eén van deze kralen is min of meer rechthoekig en gefacetteerd, in vlakken verdeeld. De overige kralen zijn meerkleurig, vier hebben een kogelvorm en laten een bruinrode kleur met een ingelegde gele of witte zigzaglijn te zien. Terwijl in één geval witte stippen voorkomen, de vijfde kraal is buisvormig, wit en met lichtblauwe stippen versierd. De verscheidenheid van kleur in de kralen duidt op en herkomst van om en nabij de 500 na Christus. 

Het vrouwengraf

Het vrouwengraf is een opmerkelijk graf. Bij haar werden 5 kleine kralen gevonden vervaardigt uit opaalachtige glaskristal. Drie witte, één bruinrode en één veelkleurige kraal; namelijk wit met en bruinrode en een blauwe spiraalvormige lijn. Ook werd een gesmolten bronsfragment, fibula, en een bandvormige bronzen haak gevonden. Volgens de onderzoekers duidelijk mannelijke attributen. Hoe komen deze mannelijke attributen in een vrouwengraf? Enerzijds kan het toeval zijn. Anderzijds is de verklaring echter even simpel als logisch, namelijk: het vrouwengraf, is door de al eerder ter aarde bestelde man, mannengraf, heen gegraven. De bijgiften zouden zodoende bij haar in het graf terecht gekomen kunnen zijn. Door de vondsten, wist men het mannengraf te dateren in de periode van een 380 tot 480 na Christus. 

Het graf van de onvolwassene

Als vondst is vermeldenswaardig, dat er een bijzonder mooie glazen olijfgroene versierde beker ter hoogte van een 14 centimeter werd aangetroffen. Met een eerder gevonden beker die in Aalden gevonden was, behoort deze beker tot een zeldzaam stuk in het noorden van het land. Ze zijn daarom ook een kostbare aanwinst voor het Provinciaal Museum te Assen. De herkomst van de beker(s) moet in Frankrijk gezocht worden.

Inhoud De ontdekking van een vroeg-middeleeuws grafveld in 1952