Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Albert Rozeman

Albert Rozeman

Type:
Geschiedenis
Kern:
Oosterhesselen
Kenmerken:
Persoon
Periode:
Tweede Wereldoorlog 1940-1945

Albert Rozeman was geboren aan de Stationsstraat in Hoogeveen.
Tijdens de oorlog was hij actief in het verzet en stond in die kringen heel hoog aangeschreven.
Hij opereerde in heel Drenthe onder de naam Vic of Victor.
Omdat hij nauw samenwerkte met Jan Naber (Niek) stonden zij bekend als de N.V. (Niek en Vic) die ook samenwerkten met Johannes Post. Samen vormden zij een Knok-Ploeg (K.P.)
Zij voerden in 1941 de eerste gewapende roofoverval uit op het distributiekantoor in Zwinderen en op het gemeentehuis in Oosterhesselen, om het bevolkingsregister in handen te krijgen.
Toen de situatie te gevaarlijk werd voor Vic en Niek in Hoogeveen namen zij een tijd lang hun intrek in de boerderij van Johannes Post in Nieuwlande. Van daar uit werden overvallen beraamd, om in het bezit te komen van distributiebescheiden en stamkaarten voor onderduikers.
Ook zijn vrouw G. Rozeman-de Groot afkomstig uit Kerkenveld deed koerierwerk. 

Op 23 juni 1943 hadden ze een heel drukke dag. Zij namen uit het kantoor van de Plaatselijke Bureauhouder in Nieuweroord 270 Ausweise en 375 stamkaarten voor kunstmest en een aantal huisslachtingvergunningen weg. Later op die dag nog eens 400 Ausweise van het PBH-kantoor in Sleen en nog eens hetzelfde in Zweeloo en Oosterhesselen. Bovendien werden er 550 ingevulde Ausweise verduisterd in Hollandscheveld. 
Albert had een neef Albert Rozeman die op 20 maart 1944 samen met zijn vader Steven werd gearresteerd en die op 6 juni van dat jaar werd gefusilleerd in de duinen bij Overveen. 

Na de oorlog was Albert oorlogsvrijwilliger in Nederlands Oost Indië. Na zijn terugkeer in Nederland studeerde hij voor dierenarts en vestigde zich als zodanig in Oosterhesselen.