Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Markt met linnenwagens

2 september 1991: 450 jaar markt in Coevorden

Type:
Geschiedenis
Kern:
Coevorden
Kenmerken:
Gebeurtenis
Periode:
16e eeuw, Na-oorlogse periode tot 1997

Op 2 september 1991 was het 450 jaar geleden dat Coevorden marktrechten kreeg. In september 1541 was er, officieel, voor het eerst een markt in Coevorden, met speciale toestemming van Karel de Vijfde, Heer der Nederlanden. Dit historische feit wou men in Coevorden niet ongemerkt laten passeren.

Speciaal programma

De marktkooplieden, de middenstanders en het gemeentebestuur van Coevorden hadden daarvoor een speciaal programma in elkaar gezet, waarin het streven centraal stond om zo veel mogelijk van de historische markt terug te halen. De ongeveer dertig kooplieden van de maandagmorgenmarkt in het centrum van Coevorden, zouden zich maandag 2 september in historische kleding hullen. Deze markt startte zoals gewoonlijk om 08.00 uur en zou doorgaan tot ’s middags 17.00 uur. Een flink deel van de Coevorder middenstand zou ook participeren in deze markt met een eigen stand.

Affiche 450 jaar markt in Coevorden 1541 Karel V
Affiche 1991 over 450 jaar markt in Coevorden 1541 Karel V

Rond de markt en in de winkelstraten werd een standwerkersconcours gehouden, met circa 10 standwerkers die hun uiterste best deden om hun waren aan de man en vrouw te brengen. De politie werkte mee aan de markt door op 2 september in historische politiekleding over de markt te paard te patrouilleren. Bij een jubileummarkt behoren oude ambachten. Er kwamen dan ook stands waarin onder meer rietmatten, pottenbakken en klompenmaken te zien waren.

Peer van Liempt

Peer van Liempt, de bekende Brabantse barbier, kwam naar de markt om op Oud-Hollandse wijze de mannelijke Coevordenaren van baard of snor te ontdoen met het grote scheermes. Na afloop van de scheerbeurt schonk Van Liempt het traditionele borreltje zoals dat vroeger bij de barbier het gebruik was. Voor de kinderen was er een poppenkast en werden er allerlei activiteiten verzorgd door het Kreatief Centrum Coevorden, waarbij de jeugd zo veel mogelijk zelf actief bezig kon zijn.

Verder kwam er een marktkraam met een fototentoonstelling over de geschiedenis van de markt in Coevorden. En natuurlijk zou ook de muziek niet ontbreken. De organisatie van de jubileummarkt had hiervoor looporkest “Goet ende Fijn” aangetrokken, met instrumenten uit oude tijden zoals bijvoorbeeld de luit.