Op initiatief van wethouder Roos werd door hem in de raad van 24 juli 1902 voorgesteld om de regering ertoe te bewegen in Coevorden een Rijks Hoogere Burgerschool (H.B.S.) te stichten. Eveneens werd hiertoe een brief aan de Koningin gestuurd.
Er zat echter niet veel voortgang in deze zaak en er werd besloten om een deputatie naar Den Haag af te vaardigen. Na dit bezoek in februari 1907 van Burgemeester van der Lely, wethouder Roos en raadslid Benes aan de minister in Den Haag werd de stichting van een H.B.S. nogmaals met succes onder de aandacht gebracht.
Rijks Hoogere Burgerschool
De Minister deelde in september 1907 mede dat op de Staatsbegroting voor 1908 de nodige gelden werden aangevraagd voor de oprichting van een Rijks Hoogere Burgerschool met 3 jarige cursus. Op 1 augustus 1908 werden tijdens een speciale raadsvergadering de voorwaarden die door het Rijk werden gesteld, geaccepteerd.
Ook de gemeenten Dalen, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo droegen hiertoe bij.
De school startte op 6 december 1909 met 31 leerlingen in een leegstaand schoolgebouw in de Sallandsestraat en op 4 januari 1910 werd het monumentale gebouw in het van Heutszpark in gebruik genomen.
In 1913 werd de openbare Parkschool gebouwd die tevens de klassen zal opnemen, die tot opleiding van de R.H.B.S. zijn bestemd.
In 1910 kwam naar aanleiding van een cursus “Rechtlijnig teekenen voor jonge handwerkslieden” een andere onderwijsstroming op gang want in 1916 werd deze cursus omgezet in een Vaktekenschool.
M.U.L.O.
Ook de M.U.L.O. (Meer Uitgebreid Lager Onderwijs) die al eerder bij Onderwijswet van 1857 de zogenaamde Franse school had vervangen, leefde weer een beetje op. De M.U.L.O.-afdeling werd in 1922 een zelfstandige openbare U.L.O. die gehuisvest werd in de voormalige Wilhelminaschool.
Deze school ging uit van de Vereniging tot Bevordering van het Ambachtsonderwijs in Drenthe en deze vereniging nam het initiatief om te komen tot een ambachtsschool in Coevorden.
Ambachtsschool en Vakschool voor meisjes
De Ambachtsschool kwam er in 1933 nabij de Vakschool voor Meisjes, waarbij de leerlingen in de eerste jaren hun lessen hadden in vier lokalen van deze Vakschool.
De Vakschool voor Meisjes werd in 1919 gesticht, deze startte vanuit de consistorie van de Gereformeerde kerk en lokalen van de oude school aan de Sallandsestraat.
Later in 1924 kreeg de Vakschool voor Meisjes haar monumentale gebouw op de hoek van de Mijndert van der Thijnensingel en de Burg. van der Lelysingel.
Het voortgezet onderwijs breidde zich in de eerste helft van de twintigste eeuw fors uit.
Rijkskweekschool
De Rijksnormaalschool werd in 1926 Rijkskweekschool en deze werd gehuisvest in de Rijks-H.B.S. en in 1946 werd zij geheel zelfstandig.
R.K. U.L.O.
In 1943 werd door het R.K.Kerkbestuur besloten een school te stichten voor het Voortgezet Gewoon Lager Onderwijs V.G.L.O. en deze werd in 1950 omgezet in de R.K. U.L.O.
Deze school werd gehuisvest in vier lokalen achter de St. Willibrordusschool.
Rijks Lagere Landbouwschool
Eind dertiger jaren waren er plannen voor een Christelijke Lagere landbouwschool.
Door toedoen van de Duitsers kwam er in plaats daarvan in 1944 een Rijks Lagere Landbouwschool.
Na de oorlog werd deze Rijks Lagere Landbouwschool verplaatst naar Dalen.
Christelijke Lagere Landbouwschool
In 1954 kwam er naar aanleiding van de oude plannen een nieuwe Christelijke Lagere Landbouwschool aan de Poppenharelaan in de wijk Lootuinen.
Rooms katholieke Landbouwhuishoudschool
In ditzelfde jaar verrees de Rooms katholieke Landbouwhuishoudschool “de Zevenster” aan de burgermeester Feithsingel naar aanleiding van de avondcursus Landbouwhuishoudkunde voor meisjes.
Hierdoor werd Coevorden in de jaren vijftig en zestig hét onderwijscentrum van Zuid-Oost Drenthe en Noord-Oost Overijssel.
Coevorder Lyceum
In 1946 werd de Rijks-H.B.S. verder uitgebreid met een gemeentelijk gymnasium waardoor de naam van de school veranderde in Coevorder Lyceum.
U.L.O.
De openbare U.L.O. verliet in 1957 de Koningin Wilhelminaschool en kreeg een nieuw gebouw in de wijk Binnenvree eveneens gelegen op de hoek Burg. Feithsingel en de Drostenstraat.
De R.K. U.L.O. kreeg daar vlakbij ook een nieuw onderkomen in het gebouw Drostenstraat 3.
Mammoetwet
De Mammoetwet uit 1968 had voor het voortgezet onderwijs in Coevorden grote gevolgen.
De Openbare U.L.O. ging als afd. M.A.V.O. met het Coevorder Lyceum samen in de Rijks Scholen Gemeenschap R.S.G. waaraan de Rooms Katholieke M.A.V.O. (ex- U.L.O.) zich in 1971 eveneens aansloot.
Hierdoor ontstond een grote school voor middelbaar, hoger en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (M.A.V.O./H.A.V.O./V.W.O.) gehuisvest in de drie al bestaande gebouwen.
De Rijkskweekschool die nog altijd in de voormalige Rijks-H.B.S. was ondergebracht, verhuisde in 1969 naar Emmen, hetgeen een gevoelig verlies was voor Coevorden als onderwijscentrum.
De Paul Kruger U.L.O. werd in 1968 losgeweekt van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs en werd de Christelijke M.A.V.O. In 1978 werd de nieuwe school gehuisvest in een nieuw gebouw aan de Linthorst Homanlaan in de wijk Lootuinen.
Het bestuur van de Rooms-Katholieke Landbouwhuishoudschool werd in 1978 overgedragen aan de Stichting L.H.N.O. (Lager Huishoud- en Nijverheidsonderwijs) op confessionele grondslag. De school kon hierdoor onder de naam “de Zevenster” voortbestaan.
De Ambachtschool, later de Lagere Technische School (L.T.S.), kreeg door forse groei tot wel 500 leerlingen, in 1970 een uiterst modern nieuw schoolgebouw in de Binnenvree en ook de Vakschool profiteerde mee in de groei.
Echter door voortdurende teruggang in de zeventiger jaren kozen steeds meer ouders voor hun kinderen een opleiding aan een brede scholengemeenschap met M.A.V.O. en H.A.V.O.
Daardoor gingen in 1988 de Vakschool en L.T.S. fuseren tot het Vestecollege.
In 1985 kwam er nog een fusie tot stand van de Christelijke M.A.V.O. en de Zevenster tot Christelijke Scholengemeenschap Ravelijn. De Christelijke Landbouwschool haakte hierbij af waardoor deze school uiteindelijk niet meer te redden was en in 1991 werd opgeheven.
Echter de roep om een allesomvattende neutrale scholengemeenschap werd steeds sterker waardoor er een samensmelting ontstond van de R.S.G met het Veste College in 1994.
Ook de M.A.V.O. uit Hardenberg sloot zich hier in 1995 bij aan.
Hierdoor ontstond de Nieuwe Veste, waarbij Gemeente Coevorden alle beheers- en bestuursbevoegdheden overnam.
Na jarenlange samenwerking en veranderde wetgeving fuseerde op 1 augustus 2000 de Nieuwe Veste met het V.S.O.(Voortgezet Speciaal Onderwijs) de Overkant in Slagharen t.b.v. de inrichting van een praktijkschool.
In 2007 werd De Nieuwe Veste in stand gehouden door oprichting van de nieuwe Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs waaraan het bestuur op 1 januari 2008 werd overgedragen.
De school telt momenteel ongeveer 1500 leerlingen.
Bronnen
- Gras, H. e.a. (1998) Drenthe’s veste, Geschiedenis van Coevorden. Groningen: Uitgeverij Endymion
- Gemeentearchief