Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
Drieluik interieur kerk Sleen

VIII. Leraar LTS Stationsstraat Emmen 1980-2003 (biografie)

Type:
Collectie

Nu kwam ik weer terug na 25 jaar op mijn oude school waar ik tekenen wou leren. Nu had ik de kans om leerlingen van deze school tekenen te leren wat ik toen graag had gehad. En gaf weer les aan bakkers, kok en kelners, nu consumptieve technieken geheten, net als in Utrecht. Die ervaring nam ik mee uit Utrecht. Ik kwam in een barak wat eens zal veranderen in totale nieuwbouw. Maar ik had weer tekentafels en alles wat ik verder nodig had. Alles was kompleet.
Net als in de vorige school ging ik buiten tekenen. Zo ook in het dierenpark. Ik deed zelf ook mee. Maar kreeg het niet af. Dan het thuis verder in vrije creatie afmaken.  

In de dierentuin begonnen met de beren in diverse standen en thuis verder afmaken. Spannend is het dan wat voor inspiratie je krijgt tot een goed geheel.

Ik moest nog 1 blok halen voor mijn mo-akte. En ging vrijdag ’s middags en -’s avonds naar de Kunstacademie Lutmastraat in Amsterdam. Op 29 juni 1981 slaagde ik voor mo-a tekenen te Tilburg.

1991.  
Ondertussen werd aan nieuwbouw gewerkt en in 1991 verrees op het LTS terrein een nieuw stuk aan het bestaande gebouw. Tussen de Stationsstraat en Weerdingerstraat. De ingang werd Weerdingerstraat. Wat geweldig. Een landelijke bepaling was dat er een kunstwerk moest komen. Met een commissie van 3 man naar Den Haag om een kunstenaar uit te zoeken die je geschikt vond. Daar kwamen een drietal kunstenaars zich presenteren voor de commissie en moest een gekozen worden. De commissie bestond uit een van het bestuur, de architect en ik als afgevaardigde van het personeel van de school. Je legde de creatie in zijn handen want het kunstwerk moest nog gemaakt worden. En maar afwachten wat het zou worden. Het werd een pracht gebouw en heel goed ingedeeld. Uitzonderlijk mooi was mijn tekenlokaal. Alles zo je het zou wensen. Splinternieuwe tekentafels, totale lokaal lengte op het noorden. Voor het eerst zo ik het zou willen. Iedereen was erg gelukkig met de nieuwe accommodatie. Het bestuur van de personeelsvereniging vroeg mij een olieverf schilderij te willen maken van het nieuwe gebouw. Gezicht op de nieuwe ingang van het gebouw. Natuurlijk met veel plezier. Het kunstwerk wat gemaakt is moest er wel bij op en staat even voor de nieuwe ingang. Het kunstwerk was geïnspireerd op de afdeling consumptief twee krakelingen in ijzer en blauw van kleur. Een heel apart opvallend kunstwerk. De school was als enigste in de regio die een afdeling consumptief had. Bakkers-, kok-, en kelnerafdeling.
Het schilderij was af en werd aan de directie op een gegeven moment aangeboden en kwam in de personeelskamer te hangen. 

 Schilderij. Nieuwe ingang L.T.S. met het kunstwerk.

1993
Margriet Beerman was jaren lang secretaris van de N.V.T.O. Nederlandse Vereniging voor Tekenonderwijs waar ik lid van was.
In 1993 hield ze er mee op. Het bestuur vroeg aan alle leden een afbeelding voor haar te willen maken en dat bundelen en haar als afscheidscadeau te geven. Een heel mooi initiatief.

Dit was mijn creatie, voorstellende, Margriet nu ze meer vrije tijd heeft, rond te fietsen door het Drentse land.

1994
Fusie. De LTS van 1908 werd opgenomen in een veel groter geheel met mavo, havo en vwo. Nieuwe naam werd Esdal college.
Dat gaf nogal wat consequenties. O.a. het personeel van de fusie scholen werd door elkaar geschoven. Er kwamen nieuwe personeelsleden bij en er gingen personeelsleden naar andere locaties . Maar de personeelsvereniging had een probleem. Die had nog al een gevulde spaarpot. Wat doen we met het geld. Hoe lossen we dat op. Hoe verdelen we het bedrag. Probleem was, dat er mensen weggingen en nieuwkomers kwamen. Nieuwkomers hadden  geen recht op dit geld en die weggingen waren als het ware hun geld kwijt vond het bestuur. Ze kwamen met een idee. Een beeldend overzicht maken van de historie van de school van 1908 tot 1994 over gebouw, vakrichtingen, jaartallen en uit welke regio de leerlingen kwamen rond Emmen. Het personeel, bestuur en ieder die hier ooit gewerkt heeft kreeg bericht voor het afscheidsfeest van de LTS. Iedereen die zich hiervoor aan melde voor deze avond kreeg een ingelijste kopie mee naar huis van de gemaakte plaat. Uitgedeeld op een feestavond in juni 1994 verzorgd door de personeelsvereniging. Ik heb een overzicht gemaakt vanuit bovenstaande gegevens. Op de feestavond is het origineel onthult door de oudst nog levende directeur van de LTS, de heer W. van der Beukel 86 jaar en kreeg het eerste gekopieerde exemplaar aangeboden. Hij was van hetzelfde jaar als de school. 1908. 
Toen ik naar de ambachtsschool ging is hij in mijn 2e leerjaar hier directeur geworden. Augustus 1956. Vanaf die tijd kende ik hem al. Het origineel werd in de lerarenkamer opgehangen.

De fusie was een feit en alles veranderde. De onderbouw ging hier weg moest ik gedeeltelijk hier nog les geven en op een andere locatie. Die andere locatie had alleen maar a.v.o. tafeltjes om op te tekenen. 2 aan 2 en ‘prachtige’ vaste vloerbedekking. Heel praktisch voor inkt en verf en kasten op de gang als magazijn. En een jaar later was ik daar volledig. Ik was weer terug bij af. Daar kwam nog bij dat computers intrede moesten doen in het onderwijs. De leerlingen kregen 2 uur in de week computer les. In het onderwijs werkt het waarschijnlijk zo dat als er iets nieuws wordt geïntroduceerd komen er geen uren bij maar gaat van de bestaande uren af zodat er geen personeelskosten bij komen. Daardoor verloor tekenen ook uren. Naast wat teken uren heb ik in de laatste paar jaar nog handvaardigheid en algemene technieken gegeven om de FUT te halen op 1 januari 2003.

Op 24 september 1997 bracht koningin Beatrix een bezoek aan de Slener- kerk. Daarvoor werd ik ook uitgenodigd om het 3- luik van deze kerk te exposeren voor de koningin. Gemaakt in 1990-1991. En heb hier een gesprek met haar over gehad. 

                                                                       Drieluik
                                                       Interieur N.H. kerk te Sleen

                                                      Drieluik  gesloten 

Op 1 januari 2003 ging de VUT in. Gewerkt van 1957 tot 2003.

Bekijken collectie

Wanneer u dit voorwerp uit deze collectie wilt bekijken, mail dan het inventarisnummer naar gemeente Coevorden en maak een afspraak. Het voorwerp wordt dan klaargezet voor bezichtiging.