Tab Gemeente Coevorden
Terug naar zoeken
De kerk in Musselkanaal

VII. Leraar LTS te Musselkanaal 1974-1980 (biografie)

Type:
Collectie
Kenmerken:
Persoon
Periode:
Na-oorlogse periode tot 1997

Op 1 augustus begonnen als tekenleraar. Een prachtig gebouw opgericht in 1941.
En later uitgebreid met theorie lokalen en met een grote aula. Maar vanwege ruimte gebrek had ik mijn tekenlokaal op 2 verschillende locaties in Musselkanaal. Het waren locaties die verlaten waren door het onderwijs. De een was de oude ulo school richting Stadskanaal de andere was de lagere school de Musselhorst waar dochter Christine uit vertrok naar een nieuwe basisschool. In haar lokaal kwam ik. Geen tekentafels. Kleine tafeltjes 2 aan 2. Niet geschikt voor een tekenhaak als je dat zou willen doen als voorbereiding op de bovenbouw waar vaktekenen werd gegeven.
Een keer in de maand moest ik nog naar Amersfoort voor mijn Pedagogisch getuigschrift en slaagde in mei 1975. Toen had ik alles wat nodig was voor bevoegdheden aan een LTS.

 Op 2 juli 1975 werd zoon Albert geboren. Geweldig en het gezin was voltooid. Nu waren we met ons vieren. Het was direct in de grote vakantie en kon de hele dag er van genieten. 

Vanuit de N.V.T.O. gingen we tekeningen bekijken van wat een andere leraar de leerlingen liet maken. Dit is in een school in de provincie Groningen.

                   Rechts Harm Eggens

Voor het eerst geen studie meer. En wat dan. Vrijwel direct had ik het voornemen om MO- A tekenen te doen. Naar informatie bleek deze opleiding alleen overdag. Dat kan met een volledige baan niet. Daarom besloot ik ’s avonds naar Minerva te gaan in Groningen waar ik ook geweest was voor LO- tekenen. Daar had ik les van leraren die nodig waren voor MO- A opleiding. Maar het examen was onder nummer.   Je kon het examen in 3 blokken doen. Dan kon je je concentreren op elk afzonderlijk blok. Totaal werd geëxamineerd in 15 afzonderlijke vakken. Tevens had ik enorme ondersteuning voor het vak meetkundige constructies, projectie en perspectief van Berend Hoving en voor de vakken psychologie, pedagogiek, methodiek en didactiek van mevrouw Blom. Deze mevrouw had ik les van gehad voor de akte NHT te Amersfoort. Toen ik de eerste keer staatsexamen deed voor het deel theorie in Rotterdam kwam ik haar daar tegen. En ook haar man. Die zat in de examencommissie en was eerder directeur van de academie in Amersfoort. Het was leuk elkaar weer te ontmoeten. Zij vertelde dat ze met pensioen waren en niet meer in Amersfoort woonden. Ze waren gaan drentenieren. Ik vroeg waar zo. Ze zegt, dat plaatsje ken je waarschijnlijk niet. Het was Pathuis. Nou toevallig wist ik wel waar dat lag. Zij heeft me privé verder begeleid voor het pedagogische gedeelte tot aan het examen. We woonden dicht in de buurt en ging geregeld naar haar toe in Pathuis. Staatsexamen gedaan in Tilburg en geslaagd voor dit gedeelte. Voor het tweede blok slaagde ik later ook. Toen nog het laatste en grootste blok wat nog enige voeten in aarde had. 
                                                                      R.K. kerk te Musselkanaal

Januari 1978 kreeg ik bericht alles inleveren van militaire dienst. Als afscheid van het uniform heb ik mijn zoon het jasje laten aantrekken want het paste mij niet meer maar hem ook niet.

In juli 1978 ging ik een boerderij schilderen in Balinge naast de school. De leerlingen zagen dat en wilden ’s middags ook buiten tekenen. Tot na half 4 zaten ze er nog want de tekeningen moesten eerst af zijn vonden de leerlingen. De meester kon ze allemaal niet naar huis krijgen.

 Ik heb de foto gemaakt.

                                                                                    Balinge

In 1978 gingen mijn ouders uit Erm verhuizen naar Sleen. Wij namen hun woning over. Bijna het hele huis hebben we verbouwd in de vrije tijd en dan nog de MO opleiding verder afmaken en op en neer van Erm naar Musselkanaal na de verhuizing naar Erm.

Mijn ouders hadden de woning verlaten met ‘achterlaten’ van de klompen van mijn vader. Toen kon de verbouwing beginnen.
                                           Schilderij, interieur van de deel                                     


                                                                          Maar eerst slopen

We zijn verhuisd op 30 juni 1979 naar Erm. Toen moest ik heen en weer naar de school in Musselkanaal. Dit was geen hobby van mij. 

Door contacten met de Drentse vereniging te Rotterdam heb ik een kalender gemaakt voor de jaren 1977 en 1979.  
In 1978 werden we uitgenodigd op een avond bij de Drentse vereniging in Rotterdam en vertellen over de vorderingen met de tekeningen voor de kalender volgend jaar. Ik had al 4 klaar van de 6. Ik zat naast iemand en vroeg of hij ze mocht kopen. Dat mocht maar ik zei ik moet nog 2 maken. Geeft niet zei hij en ik had alle 6 al verkocht. Toen nog 2 maken en zijn afgebeeld op de kalender. De originelen zijn naar Rotterdam gegaan in de kunstverzameling van Reinder Eggens. Hiervoor kenden we elkaar niet en was geen familie.                                                                                                                                                        

Ik ging met leerlingen buiten tekenen als het weer goed was.

 In 1981 bestond de school 40 jaar. Ter gelegenheid daarvan is een kalender gemaakt met tekeningen van leerlingen uit de eerste klassen voor het schooljaar ’80/‘81. Iedereen heeft de opdracht gemaakt en zijn er 13 uit geselecteerd en een kalender van gemaakt.  
                                                                                      
Vanaf september 1979 begon het heen en weer rijden. Het was in oktober 1979, belde mijn schilderleraar De Grip van eerder uit Emmen en zei, ik heb gehoord dat je weer in Erm woont. Ik ga volgend jaar met pensioen en er komt een volledige baan tekenen vrij. Die ook tekenles gaven waren onbevoegd. Hij zei we willen jou graag hebben. Ik nam de baan aan. Op 1 augustus 1980 beginnen aan de L.T.S. te Emmen waar ik eerder leerling was.

In deze periode begon ik naast het realistische werk naar de waarneming ook zo maar een onderwerp aan te pakken. Zowel figuratief als non-figuratief en vond het verrassend zo uit de vrije hand te tekenen. Zo ontstonden ook de kerstkaarten serie vanaf 1995. En later ook de paaseieren schilderen voor het gezin.

Bekijken collectie

Wanneer u dit voorwerp uit deze collectie wilt bekijken, mail dan het inventarisnummer naar gemeente Coevorden en maak een afspraak. Het voorwerp wordt dan klaargezet voor bezichtiging.