Op 15 november 1971 begonnen als tekenleraar aan de 1e Algemene Technische School Schoolplein 8 te Utrecht. In het centrum van de stad.
Een gebouw in neo-Gotische stijl van 1877 en nog nooit iets aan veranderd. Het was de derde ambachtsschool van Nederland. Oud meubilair maar er zou een nieuwe school komen buiten het centrum. Grote tekentafels verder prima. In de week was ik in Utrecht en mijn vrouw en dochter in Groningen. Dat duurde tot 1 oktober 1972. Tot die tijd was ik weer. Eerst bij een ouder echtpaar op een kamertje waar me het eten werd gebracht. Na een tijdje kwam ik in het gezin in de kost bij een studievriend aan de Maliebaan. Samen gingen we naar de opleiding NHT in Amersfoort.
Toen ik in Utrecht begon, begon Utrecht de gebouwen af te breken waar Hoog Catharijne zou komen. Ik heb de afbraak en het realiseren van dit alles dagelijks zien gebeuren. De school stond er vrij dicht bij en ik kwam dagelijks aan Hoog Catharijne langs.
We kregen een huis in Jutphaas, Van Herwijnenplantsoen 50, 7 hoog in een flat van 14 hoog. De gemeente was net samen gegaan met Vreeswijk en werd nu gemeente Nieuwegein genoemd. Toen Hoog Catharijne door koningin Beatrix werd geopend ging mijn vrouw en dochter achterop in het stoeltje op de fiets naar Utrecht om te kijken. Net Jutphaas uit kreeg ze een lekke band en het feest moest zonder hun beide door gaan. Dat was even een teleurstelling.
Per 1 januari 1972 heb ik me in laten schrijven voor de akte NHT (nijverheidsakte handvaardigheid en tekenen) aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. Het was een eerste aanloop want het schooljaar was al half om. In september 1972 ben ik definitief begonnen. Deze school stond dicht bij het station en op de berg. En staat dicht bij de Juliana van Stolberg kazerne. Nu kwam ik daar na 12 jaar in dezelfde buurt weer terug. Nu voor een andere opleiding. Vier avonden per week was de opleiding. ’s Morgens voor 8 uur van huis. De cursus was om 10 uur ’s avonds afgelopen en dan van Amersfoort naar Jutphaas zonder tussendoor in huis te zijn geweest en dat 4 keer in de week.
Op het laatst dat we nog in Groningen woonden heb ik daar nog 2 etsen gemaakt. 1 van het Paterswoldsemeer op het bruggetje van mijn collega van het laboratorium van AAgrunol die een huisje aan het meer had.
Ik gaf tekenen aan de brugklassen en vaktekenen aan de kok-, kelners-, brood – en banketbakkers en banketbakkers. En theorie schilderen aan de klassen timmeren. Dit laatste kwam door mijn achtergrond van het laboratorium en schilder ervaring. Maar voor het begin een behoorlijke voorbereiding voor al deze richtingen. En dan het huiswerk voor de cursus NHT nog. Ook nog met veel theorie. Voor handvaardigheid moest ik me extra inspannen omdat ik daar geen ervaring in had.
We hadden 3 slaapkamers. Een was voor mijn werkzaamheden. Tekenen, les voorbereiding, handvaardigheid werkstukken maken van hout, metaal, klei en kunststoffen. Christine was meestal bij me. Dat mocht wel maar er mag niets kapot gaan want ik had veel kleiwerk op de grond liggen. Er is nooit iets gebeurd en het was zalig samen want zij was ook aan het kleien of was anders creatief bezig. In 1974 haalde ik de akte NHT. Toen nog het pedagogisch getuigschrift. Dat examen was pas een jaar later, in 1975. Als je dat had was je volledig bevoegd en kon je een vaste aanstelling krijgen en geen 10 % inhouding op het salaris meer.
Samen met vrouw en dochter gingen we ergens heen en dan schilderde ik onder andere in Leersum, Vreeswijk en Jutphaas.
Vanuit Jutphaas gingen we met ons drieën naar de grote steden op zondag en dan naar musea. Diverse keren naar het Rijksmuseum in Amsterdam. En de Nachtwacht bewonderen geschilderd door Rembrandt.
Enkele handvaardigheid werkstukken
In dezelfde week dat ik mijn akte haalde, stond er een advertentie in de krant waarin een tekenleraar werd gevraagd aan de LTS in Musselkanaal. Daar solliciteerde ik op en kreeg een uitnodiging. Ik bracht een bezoek aan de school en de directeur zei: je hoort wel van ons. De volgende dag, ik was bij een collega in Culemborg belde mijn vrouw dat ik aangenomen was in Musselkanaal. Het was net voor de grote vakantie. Iedereen was al weg en de directeur was er niet blij mee dat ik nu al weer wegging. Hij zei, hoe snel krijg ik één weer. Ik zei dat ik misschien wel een oplossing heb. De man bij wie ik in de kost was en samen gingen we naar de cursus NHT, gaf les aan een moedermavo die per 1 augustus werd opgeheven. Ik vroeg hem of hij mijn baan wou overnemen. Natuurlijk wel. Dit vertelde ik aan de directeur en samen zijn we naar hem toegegaan om te ‘solliciteren’ en hij werd aangenomen. Er waren 2 personen geholpen. Op 8 juli konden we de sleutels ophalen voor een nieuw huis dicht bij de school in Musselkanaal. In de loop van de vakantie gingen we over. Toen het schooljaar begon waren we al vanaf 1 augustus 1974 bewoners van de Klimopstraat 5 te Musselkanaal.
Inhoud biografie Harm Eggens
- I. Voor de lagere school 1941 – 1948
- II. Lagere school in Erm 1948 -1955
- III. Ambachtsschool Stationsstraat Emmen 1955 – 1957
- IV. Militaire dienst 1960 – 1962
- V. Terug bij de Nelf Verffabriek in 1962
- VI. Onderwijs periode 1971 – 1974
- VII. Leraar LTS te Musselkanaal 1974 – 1980
- VIII. Leraar LTS Stationsstraat Emmen 1980 – 2003
- IX. Met pensioen 2003 – 2020
- X. 2020 – heden