Terug uit dienst. Terug bij de Nelf verffabriek op het laboratorium.
Februari 1962 ging ik weer naar Hoornsediep 18. Mijn kostbaas was op 4 oktober ’61 overleden daardoor moest ik uitkijken naar een ander onderkomen. Kon blijven tot dat ik een nieuw adres had.
Westerbadstraat 25 werd het nieuwe adres. Weer dicht in de buurt van de Nelf. De vrije zaterdag was inmiddels ingevoerd en ging vrijdagsavond naar huis. Wat was dat een luxe. Van de laatste 20 maand van geen vakantie naar vanaf vrijdag avond tot maandagmorgen vrij en snipperdagen en ook nog 2 week vakantie per jaar en ook nog loon.
Eén van de 2 collega’s van toen ik bij de Nelf kwam was ook overleden op 32 jarige leeftijd. Daar was een andere voor en uitbreiding met 2 man. Toen ik terug was is hiervan een foto gemaakt.
Lerarenopleiding
In februari kon je nergens meer aan een cursus beginnen. In overleg met de chef van het laboratorium maar een schriftelijke cursus chemische techniek bij PBNA (het examenbureau voor veiligheid en techniek) te Arnhem te volgen. Dit was zeer moeilijk en niet mijn richting. Ik begon na te denken hoe verder. Lab werk wou ik mijn hele leven niet blijven doen en tekenen trok me steeds meer. Twee jaren waren al verloren. Ik besloot in september 1962 om de O.B.A.O. te doen. Voor opleiding als leraar bij het nijverheid onderwijs.
In de winter van 1962 / ’63 is erg veel sneeuw gevallen. Veel wind. Ook bij ons huis in Erm.
Foto’s van de sneeuw
1963 Samen met een dienstkameraad en vriendin op de plek waar nu de ingang van het Ermerstrand is. De vroegere Heirweg.
Op 2 mei 1964 gingen we vanuit de lerarenopleiding naar de Deltawerken bij Hellevoetsluis. Ik heb nog foto’s gemaakt dat we op de zeebodem liepen wat later water zou worden. Er was een kunstmatig eiland gemaakt waarin de enorme sluizen werden gebouwd.
1965 geslaagd voor de O.B.A.O (lerarenopleiding). Op 13 mei overleed ook hier mijn kostbaas.
Oproep voor herhaling
Na ruim 3 jaar weer in dienst. Van 6 juni t/m 12 juni 1965 naar Nunspeet. Direct de tweede dag werd ik door loting uit 3 hospikken naar de Harskamp gestuurd. Daar kregen de jongens die ook op herhaling waren weer de vuurdoop. Als hospik was ik hiervan vrijgesteld. Van dinsdag t/m vrijdag daar weer oefeningen. Vrijdag middag weer naar Nunspeet. Er werd ons verteld dat we vrijdagsavonds een feestavond kregen aangeboden met een bijzondere verrassing als afscheid van deze week. Daar kon je heen gaan. De hele zaal was afgeladen. Het begon met enkele eenvoudige optredens. Wat muziek maar de verrassing hadden we nog niet voorbij zien komen. Tot op later in de avond een hoge officier op het toneel kwam en een heel indrukwekkend verhaal vertelde al vorens de verrassing kwam en hij hield ons maar bezig met vertellen tot op een gegeven moment, het was al laat op de avond, dat hij de verrassing aan kondigde. Heel spannend wat zou komen zo geweldig vertelde hij over iets wat zou komen. En ja hoor, daar komt een andere hoge officier achter de coulissen vandaan met een grote stok met een geborduurde lap er aan. Iedereen was stil en waar bleef de verrassing. De beide officieren keken de zaal in want ze hadden applaus of iets dergelijks verwacht. Ze waren teleurgesteld leek mij tot dat de ceremonie meester zei, dit is het vaandel van het regiment Van Heutsz. Dat was de verrassing. Het was even stil, daarna kwam er een gejoel los en iedereen vluchtte de zaal uit en zij stonden nog met zijn tweeën op het toneel met het vaandel. We hadden misschien moeten buigen en eerbied tonen voor het vaandel. Ik weet het niet. Voor beide partijen liep het waarschijnlijk anders dan gedacht.
De volgende dag met groot verlof. Kreeg ik mijn volledige P.S.U. (Persoonlijke Standaard Uitrusting) mee naar huis. Waar moet je zo’n grote plunjerzak vol militaire spullen laten als je ergens in de kost bent. Op het pistool na kreeg je alles mee. Dus opslag bij vader en moeder in Erm.
Schilder
Na de vakantie van 1965 ben ik begonnen met een schriftelijke cursus Reclame tekenen en ontwerpen.
Bij het N.T.I. (voormalig Nederlands Talen Instituut), tekenwerk en reclames maken.
Foto’s tekenwerk uit die tijd
Door de opgedane verfkennis kon ik ook schildersleraar worden. Dan had ik 2 mogelijkheden. Tekenen en /of leraar schilderen. Na informatie werd mij gezegd dat ik voor schilderleraar niet in aanmerking kon komen. Ik had geen schilders praktijk. Om de 2 mogelijkheden veilig te stellen besloot ik eerst praktijkervaring op te doen. Het was net 2 jaar geworden. Daarvoor was het 4 jaar. Dat was nog te doen.
Op 1 januari 1966 verruilde ik het lab voor schildersbedrijf De Vries in Sleen. Ik kwam weer terug bij mijn ouders in Erm na ruim 8 jaar en hoefde niet meer in de kost bij anderen. En woonde in de buurt van mijn vriendin uit Dalen. Ik begon in en om Erm te tekenen en schilderen en steeds verder in de prachtige omgeving.
Foto. Een pentekening van de kerk van Sleen.
Toen de kerken van Zweeloo, Oosterhesselen en Dalen. Daarna steeds verder Drenthe in. West – en Midden Drenthe was aan de beurt. Het ging lekker. Alles op de brommer. Ook andere tekeningen uit de omgeving.
Foto’s kerken
Foto boekje van de gemeente
Dit jaar kreeg ik twee brieven van de gemeente Sleen even na elkaar.
Eerst een brief over stemmen. Ik mocht voor het eerst van mijn leven stemmen. Elk die voor het eerst mocht stemmen werd uitgenodigd door de gemeente voor informatie hoe belangrijk stemmen was. In zaal Zwols te Sleen. In dit jaar werd ik 25 jaar, het land al gediend 4 jaar geleden en al op herhaling geweest.
Foto Tussen Erm en Sleen
De tweede brief was in september dat we een huis konden huren aan de Aumuhlerstraat 4 in Sleen. Dat was geweldig. Samen met je vriendin een eigen stekkie. Er werd getrouwd op 25 november 1966 in Dalen. Overdag schilderwerk en ’s avonds verder met de schriftelijke cursus Reclame tekenen en ontwerpen en vrij tekenen thuis en in de natuur. Heel veel plezier heb ik daar aan beleefd. En ging verder met het tekenen van de Drentse kerken.
De tijd streek voort en had altijd nog contact met mijn vroegere schilderleraren uit Groningen en Emmen. Zij attendeerden mij er op dat de praktijk uren werden verminderd aan de scholen en dat er andere uren voor in de plaats kwamen. Er kwamen meer algemene vakken op de Lagere Technische School (LTS). En Nijverheidsakte Handvaardigheid en tekenen (NHT-akte) is de toekomst werd me verteld vanuit het onderwijs. Handvaardigheid en tekenen. Toen viel schilderleraar opleiding meteen af.
Foto’s van tekenwerk van de cursus
verffabriek van Aagrunol
In oktober 1967 stond er een advertentie in de krant waarin iemand gevraagd werd op het laboratorium van de verffabriek van Aagrunol te Groningen. De keus was niet moeilijk. Ik solliciteerde en kon beginnen op 13 november 1967. De 2 schilders jaren waren nog niet vol maar was achteraf ook niet nodig geweest. Zelfde werkzaamheden als bij de Nelf maar nu bij hun concurrent.
Foto Winschoterdiep
We gingen verhuizen naar Groningen. Winschoterdiep 24a in mei 1968, een bedrijfswoning grenzende aan het Aagrunol-terrein. Op de foto van N.v.h.N. , de flat waar we kwamen te wonen. Middelste raam links op de hoek.
Vanaf 13 november 1967 tot in mei 1978 ging ik dagelijks op en neer met openbaar vervoer van Sleen naar Groningen.
Foto Laboratorium AAgrunol
Na een paar jaar zat ik weer in Groningen nu samen met mijn vrouw.
Op 20 november 1968 heb ik examen gedaan voor het diploma Reclame tekenen en Ontwerpen te Rotterdam en ben geslaagd.
In september 1968 ben ik verder gegaan met de leraren opleiding te Groningen.
Foto’s vakantie 1969
In 1969 zijn we met ons beide op de brommer een week naar Sinderen geweest met vakantie in een pension. In de omgeving en onder weg heb ik op diverse plekken zitten schilderen.
Avonds bij het pension werkte ik het verder uit. Haaksbergen, de Achterhoek, Kleef, Anholt en de Rijnbrug bij Emmerik.
Het tekenen van de Drentse kerken ging ook nog steeds door. Nu Noord Drenthe vanuit Groningen. Tekenbord achter op de brommer en Drenthe door om de laatsten te tekenen. In Eisma’s schildersblad van 17 december 1969 stond hiervan een verslag. Op deze dag overleed mijn grootmoeder 92 jaar oud.
Op 8 juli 1970 werd ons eerste kind geboren in Huize Tavenier te Groningen. Hebelina Christine. Wat geweldig. Toen waren we met ons drieën.
Verdere opleidingen
In september had ik me aangemeld voor de Akte NHT (Nijverheidsakte Handvaardigheid en tekenen) aan de kunstacademie Minerva en ben toegelaten na een beoordeling. Na een paar weken vroeg ik de leraren dat ik het niet erg NHT- achtig vond. Nee zeiden ze die is er ook niet is er ook nooit geweest en komt er ook niet. Dit is de vrije afdeling.
Daar sta je dan. Wat nu. Zij vertelden wel als je meer theorie er bij doet, psychologie en dergelijke dan kun je staatsexamen Lager Onderwijs – tekenen doen. Dat besloot ik maar. Het was inmiddels november. Het was kort dag en veel huiswerk. Ik zocht hulp en bedacht contact op te nemen met Berend Hoving de oom van onze overbuurvrouw uit Achterste Erm. Ik had veel over hem gehoord en zijn werk al heel lang bewonderd maar elkaar nooit ontmoet. Ik belde hem op en kon komen. Ik vertelde mijn probleem. Hij keek me aan en zei, in 1966 ben ik met pensioen gegaan en heb besloten niemand meer te helpen. Maar jij kunt komen. Hij heeft mij altijd geholpen waar hij maar kon. En daarna altijd contact gehouden waar we ook woonden.
In mei 1971 sloeg het noodlot toe. De directeur van Aagrunol had alles verkocht behalve de verffabriek. De verffabriek ging als Presto verder. In mei 1971 ontsloeg hij diverse personeelsleden. Ik was er ook bij. Vanwege dat het niet zo goed ging met het bedrijf zij hij. En zei er bij je bent toch met een andere opleiding bezig. Het duurde eventjes en met ingang van 1 juli 1971 ontslag. Daar zat je zonder werk en in de ww.
Op 1, 2, en 3 juli moest ik in Apeldoorn staatsexamen doen voor de akte Lager Onderwijs – tekenen en slaagde.
Nu had ik een onderwijs bevoegdheid. Bevoegd voor mavo maar niet voor lbo. Toen solliciteren en ben gelijk begonnen in september met de opleiding Lager Ondewijs – handvaardigheid.
In deze periode heb ik een schilderij gemaakt van Groningen wat we gedeeltelijk als uitzicht hadden vanuit het zijraam van ons huis.
Solliciteren in de omgeving. Niet verder dan Zwolle. Bij de gesprekken werd gevraagd of ik ook ervaring had. Nee dat had ik niet en als mij niemand aanneemt krijg ik het ook niet. Een keer in Groningen vond de directeur me goed en wou me hebben maar het bestuur moest beslissen. Het ging niet door. Het bestuur zag het niet zitten met de dagsluiting.
Toen in het westen proberen na diverse plaatsen te hebben bezocht kon ik komen in Utrecht. Aan de 1e Algemene technische school op 15 november 1971. Deze directeur heeft me de kans gegeven om me te ontwikkelen als leraar.
Inhoud Biografie Harm Eggens
- I. Voor de lagere school 1941 – 1948
- II. Lagere school in Erm 1948 – 1955
- III. Ambachtsschool Stationsstraat Emmen 1955 – 1957
- IV. Militaire dienst 1960 – 1962
- V. Terug bij de Nelf Verffabriek in 1962
- VI. Onderwijs periode 1971 – 1974
- VII. Leraar LTS te Musselkanaal 1974 – 1980
- VIII. Leraar LTS Stationsstraat Emmen 1980 – 2003
- IX. Met pensioen 2003 – 2020
- X. 2020 – heden